Kommentera bild

Skriv din kommentar i rutan längst ner pć sidan. Det gćr att infoga HTML-taggar och CSS. För att fć en radbrytning pć ett visst ställe, skriv <br>

Nuvarande bildtext är:

ï»żMorfar skrev:
Detta fotografi visar "lilla verandan" pÄ fabriksvillans norrsida samt till vÀnster en del av den med villan sammanbyggda ekonomiflygeln. HuvudingÄngen till villan var frÄn lilla verandan. Innanför dubbeldörrarna var en tambur, varifrÄn ledde, till höger en trappa till övervÄningen och rakt fram genom ytterligare ett par dubbeldörrar ingÄng till en inre tambur. Trappan till övervÄningen var belÀgen innanför det högra fönstret. Innanför det motsvarande fönstret till vÀnster om verandan var Emmys rum, "jungfrukammaren". innanför det enkelfönster, som pÄ bilden stÄr öppet, lÄg köket och nÀrmast del diskbÀnken, "vasken" som man kallade den. DÀrifrÄn ledde ett avlopp till en ratt stor trÀtunna i den utbyggnad, som syns nedanför fönstret. NÀr tunnan blev i stort sett fylld, tömdes innehÄllet pÄ trÀdgÄrdsanlÀggningarna, sommartiden oftast pÄ frukttrÀden. Detta skötte ett par arbetare vid fabriken. De bar dÄ tunnan upphÀngd pÄ en stÄng, som syns till höger om utbyggnaden.

IngÄngen till villan frÄn lilla verandan ansÄgs som en "finingÄng". Den anvÀndes sÀllan i vardagslag, om man inte skulle till övervÄningen. I stÀllet gick man in genom den dörr, sam syns lÀngst till vÀnster pÄ bilden. Man kom dÄ först in i brygghuset. Omedelbart som man kommit in dit fanns en dörr till höger, genom vilken man fortsatte in i det s.k. strykrummet. Det rummets fönster mot vÀster syns pÄ bilden. Man fortsatte sedan uppför en kort trappa till köket, som utgjorde del av huvudbyggnaden, Golvytan dÀr lÄg högre an i ekonomidelen. NÄgon dörr fanns dock inte mellan strykrummet och köket. Man passerade alltsÄ nÀstan alltid genom köket, nÀr man var pÄ vÀg till nÄgon annan del av villans bottenvÄning. SÄ gjorde Àven de arbetare, som skulle in till Morfars kontorsrum, sam var belÀget i diagonalt motsatta anden av bottenvÄningen.

De personer, som syns pÄ bilden Àr frÄn vÀnster rÀknat Axie Lundström, jag, Emmy och Greta. NÀr kortet togs omkring ar 1915 höll vi tydligen pÄ med att rensa jordgubbar. SpÄngen, som syns bakom oss, ledde till vattenbrunnen. Greta stÄr via utkanten av den cementgjutning, sam omgav brunnskaret.

Din kommentar:


Namn (mćste fyllas i):

Tillbaka